Fiscaliteit en rechtspersoonlijkheid niet altijd blijvend de beste reden voor BV-keuze

Over de twee hoofdredenen om een besloten vennootschap aan te gaan is iedereen het vaak snel eens. Het gaat allereerst over de fiscaliteit – het is vaak belastingtechnisch gunstiger dan een eenmanszaak of vennootschap onder firma - en het gaat ook over rechtspersoonlijkheid, zodat u niet meer in privé aansprakelijk bent. Soms is echter een terugkeer vanuit de bv naar eenmanszaak of personenvennootschap aan te bevelen.

Het is zaak dat u regelmatig zorgvuldig nagaat of het fiscaal nog wel verstandig is om uw onderneming in BV te blijven voeren. Met enige regelmaat zien we ondernemers langskomen die er verstandig aan doen om gebruik te maken van de terugkeerregeling en uit de besloten vennootschap te stappen, of zelfs beter met hun onderneming kunnen stoppen.
Rechtspersoonlijkheid
De rechtspersoonlijkheid biedt als grote voordeel dat, als het niet goed gaat met de onderneming die in de vorm van een BV wordt gedreven, de aandeelhouder niet gelijk hoofdelijk aansprakelijk is. Om misbruik te voorkomen heeft de wetgever overigens in een aantal gevallen de rechtspersoonlijkheid ingeperkt (zoals bij faillissementsfraude). Het is daarom verstandig om regelmatig na te gaan of de BV zowel qua fiscaliteit als qua rechtspersoonlijkheid voor u nog steeds de beste optie is.
Regelmatig blijkt ook dat de aansprakelijkheid van de achterliggende aandeelhouder toch in het geding is. Dan ontstaan aansprakelijkheden omdat te lichtzinnig een fiscale eenheid voor de vennootschapsbelasting wordt aangegaan. Het is wel mooi dat er met die fiscale eenheid voordelen worden behaald, maar minder mooi dat er daardoor onderling tussen de vennootschappen fiscaal ook aansprakelijkheden ontstaan. Het komt ook voor dat er te makkelijk met rekening-courant kredieten bij de bank wordt omgegaan. Daarbij ontstaan ook onderling tussen groepsvennootschappen aansprakelijkheden tegenover de bank. Die kan ten gevolge daarvan schulden van de ene vennootschap op de ander verhalen.
 
Een ander uit het verleden nog veelvoorkomend probleem kan de volstorting van de aandelen zijn. Als de aandelen bij de oprichting van de vennootschap naar nu blijkt niet deugdelijk zijn volgestort (het veel gebruikte kasrondje) kan de achterliggende aandeelhouder in een aantal gevallen toch worden aangesproken. Mogelijke oplossing voor dat probleem is het alsnog volstorten van de aandelen. U kunt er echter ook voor kiezen om de statuten te wijzigen en kapitaal te verminderen.
 
Vraag bij twijfel om een goed advies! Bel ons gerust voor het maken van een afspraak.

 
Disclaimer
Hoewel aan de samenstelling van deze nieuwsbrief de uiterste zorg is besteed, sluiten de samenstellers iedere aansprakelijkheid uit voor onjuistheden, onvolledigheden en eventuele gevolgen van het handelen op grond van deze informatie