Nieuwe Successiewet is bedreiging voor samenwoners

Steeds meer stellen zien het samenwonen als een alternatief voor het huwelijk en geregistreerd partnerschap. Op veel (en steeds meer) gebieden worden samenwoners gelijk behandeld als getrouwden, zodat er minder juridische noodzaak is te trouwen. Maar er loert gevaar.

De overheid wil per 1 januari 2010 de Successiewet ingrijpend wijzigen. De Successiewet is de wet die bepaalt dat en hoeveel belasting er betaald moet worden als iemand een erfenis of schenking krijgt. Tot nu toe is het zo dat samenwonende partners die van elkaar erven na 5 jaar samenwonen hoe dan ook gelijk worden behandeld als getrouwden. Een hoge vrijstelling en een laag tarief vallen hun ten deel en een notarieel samenlevingsovereenkomst is daarvoor niet noodzakelijk.

Notarieel contract vereist

Volgens de nieuwe regels echter heb je dezelfde rechten als getrouwde stellen pas als je aan meer voorwaarden voldoet. Je moet in fiscale zin als 'partner' worden beschouwd en dat is pas het geval als:

  • er bij het overlijden van één van de samenwoners een notariële akte is waarin de verzorgingsverplichting is vastgesteld. Er moet dus een notariële samenlevingsovereenkomst zijn!
  • die akte minimaal zes maanden voor het overlijden is opgemaakt; 
  • de samenwoners ten minste zes maanden op hetzelfde adres wonen;
  • beide personen meerderjarig zijn.

Pas als aan al deze voorwaarden wordt voldaan, wordt je als 'fiscale partners' beschouwd en 'geniet' je de grote vrijstelling en lage tarieven. Is er met andere woorden geen notarieel vastgelegde samenlevingsovereenkomst, dan kan er van de gunstige tarieven helemaal geen sprake meer zijn!

Voorbeeld

Eén van de samenwonende partners overlijdt, zijn vermogen is € 100.000. De andere partner erft dat vermogen. Wanneer deze partners aan genoemde voorwaarden voldoen, is geen successierecht verschuldigd. Wordt niet aan die voorwaarden voldaan (en zijn zij dus geen fiscale partners), dan moet de langstlevende €29.400 aan belasting betalen (en hoe hoger het vermogen dat wordt nagelaten, hoe meer belasting er verschuldigd zal zijn). Een hard gelag voor de langstlevende, dat met een eenvoudige samenlevingsovereenkomst voorkomen had kunnen worden.

Advies: ga zo snel mogelijk een samenlevingsovereenkomst met elkaar aan. Zo snel mogelijk, omdat de voorwaarde blijft dat die akte ten minste zes maanden voor het overlijden moet zijn opgemaakt. Die voorwaarde gaat niet op 1 januari, maar op 1 juli 2010 in. Wie voor 1 juli 2010 bij de notaris een samenlevingsovereenkomst sluit, wordt geacht te hebben voldaan aan de halfjaartermijn.

Hebt u al een samenlevingsovereenkomst of testament? Wij bieden u de mogelijkheid om deze samen met ons door te lichten. Vraag ons om meer informatie of een offerte.

 
Disclaimer
Hoewel aan de samenstelling van deze nieuwsbrief de uiterste zorg is besteed, sluiten de samenstellers iedere aansprakelijkheid uit voor onjuistheden, onvolledigheden en eventuele gevolgen van het handelen op grond van deze informatie