Steeds meer coöperaties in Nederland en daarbuiten.

De Algemene Vergadering van de Verenigde Naties heeft 2012 uitgeroepen tot het internationale jaar van de Coöperaties. De VN omschrijft de coöperatie als “een autonome, vrijwillige vereniging van mensen met gezamenlijke economische, sociale en culturele behoeften en doelstellingen. Zij zijn samen eigenaar van een democratisch bestuurde onderneming.”
 
Nu zal niet ieder coöperatielid dat zo beleven, er zijn namelijk ook een heleboel praktische overwegingen om een coöperatie te beginnen. Zo valt te denken aan kleinere ondernemers en zzp'ers die door samen te werken zich een gezamenlijke receptie kunnen veroorloven, samen de boekhouding doen, maar ook door samenwerken hogere tarieven kunnen vragen.
De groei van het aantal coöperaties zou ook een gevolg kunnen zijn van de flexibilisering van de arbeid. Het aantal zelfstandigen is in de afgelopen jaren sterk gegroeid, maar de hoeveelheid opdrachten die door slechts één persoon uitgevoerd kunnen worden, is gelijk gebleven.
 
Door samen te werken kunt u ook in aanmerking komen voor grotere opdrachten, zowel omdat u samen meer aankan, maar ook omdat schaalgrootte dan ook in uw voordeel kan werken (u voldoet opeens wel aan de voorwaarden van een aanbesteding).
Nog een voordeel van de coöperatie kan de democratische besluitvorming zijn. Dat is ook precies de valkuil, het lukt alleen maar als u een gezamenlijk doel hebt en de afspraken goed kan vastleggen.

Coöperatie niet ingewikkeld

Het oprichten van een coöperatieve vereniging is niet heel ingewikkeld. Er zijn twee oprichters nodig, maar geen minimumkapitaal. Qua aansprakelijkheid kunt u zelfs kiezen: een beperkte en een uitgesloten aansprakelijkheid, waarmee de aansprakelijkheid vergelijkbaar is met die van de Besloten Vennootschap De coöperatieve vereniging biedt (nu nog) meer mogelijkheden om de stemrechten en de winst te verdelen dan de Besloten Vennootschap.
 
Een coöperatie kan geschikt worden gemaakt voor uiteenlopende soorten ondernemingen. en samenwerkingsverbanden. In een aantal gevallen biedt de coöperatie de beste combinatie van civielrechtelijke en fiscale voordelen. Afhankelijk van de feitelijke situatie kan een coöperatie als rechtsvorm bijdragen aan een duurzame stabiele manier van ondernemen waar werknemers en andere stakeholders kunnen worden verbonden tot een groter geheel.
In plaats van fuseren samen een coöperatie beginnen!
 
Wilt u meer weten over de mogelijkheden die de coöperatie u ten opzichte van andere rechtsvormen biedt? Bel ons of klik op de link onder dit artikel en wij nemen zo spoedig mogelijk contact met u op.

 
Disclaimer
Hoewel aan de samenstelling van deze nieuwsbrief de uiterste zorg is besteed, sluiten de samenstellers iedere aansprakelijkheid uit voor onjuistheden, onvolledigheden en eventuele gevolgen van het handelen op grond van deze informatie