Koude kant uitsluiten? Dat kan (en is verstandig)!

Over het algemeen kan worden gezegd dat men gesteld is op de aangetrouwde kinderen. De schoonfamilie wordt van alles gegund. Maar wat als uw kind gaat scheiden? Dan gunt u uw eigen kind 'altijd net ietsje meer' dan het aangetrouwde kind. In ieder geval wilt u dan dat uw erfenis bij uw eigen kind blijft en niet met de 'koude kant' hoeft te worden gedeeld. Regel het in uw testament, want automatisch gaat dat niet!
 
Na uw overlijden valt uw erfenis in de gemeenschap van goederen van uw kind. Op zich prima, want als zo'n huwelijk goed is, is er weinig reden uw erfenis bij uw schoonkind weg te houden. Maar als dat huwelijk later wat minder goed blijkt te zijn en het uitloopt op een echtscheiding, is het wrang als uw kind de helft van uw erfenis (alsnog) moet afstaan aan de inmiddels ex‑echtgenoot. Helemaal vervelend wordt het, als uw kind zijn kindsdeel nog niet heeft gekregen, maar tegoed heeft gehouden van de langstlevende ouder. Uw kind heeft dan niet meer dan een vordering op zijn langstlevende vader of moeder (en dus zelf nog niets in handen), maar zal dan de helft van zijn kindsdeel al wel moeten betalen aan zijn ex.

Uitsluitingsclausule

U voorkomt problemen door in uw testament een zogenaamde 'uitsluitingsclausule' op te laten nemen. Met deze clausule bepaalt u dat uw erfenis hoe dan ook privé van uw eigen kind blijft. Het maakt niet uit of uw kind in gemeenschap van goeden is getrouwd, huwelijkse voorwaarden heeft opgesteld, samenwoont of een geregistreerd partnerschap is aangegaan. Met deze clausule houdt u uw erfenis bij de koude kant vandaan.
Aan de uitsluitingsclausule kleven ook wel bezwaren. Heeft uw kind uw erfenis met de uitsluitingsclausule geërfd en gaat hij na bijvoorbeeld tien jaar scheiden, dan is vaak moeilijk vast te stellen hoe groot die erfenis indertijd was en wat daarvan nu nog over is. Is een deel op (want door het gezin geconsumeerd) of is ermee in het huis geïnvesteerd? En wat als dat huis sindsdien in waarde is gestegen? Om discussies hierover te voorkomen doet uw kind er verstandig aan een goede administratie van die erfenis bij te houden. Dat vraagt om discipline, waaraan in dit soort situaties niet snel zal worden gedacht.
 
Een ander bezwaar is, dat de uitsluitingsclausule bij overlijden van uw eigen kind tot meer erfbelasting kan leiden. Om die reden kan in uw testament worden bepaald, dat de clausule door uw kind terzijde kan worden geschoven en dus niet geldt als zijn huwelijk niet door echtscheiding, maar door overlijden eindigt.
In de meeste gevallen wordt de uitsluitingsclausule voor de gehele erfenis en voor alle kinderen opgenomen. Maar denkbaar is ook dat u de uitsluitingsclausule slechts voor één kind of voor een bepaald deel van uw erfenis opneemt. Maatwerk is dus heel goed mogelijk.
 
Wilt u hier meer over weten? Bel ons of klik op de link onder dit artikel en wij nemen zo spoedig mogelijk contact met u op.

 
Disclaimer
Hoewel aan de samenstelling van deze nieuwsbrief de uiterste zorg is besteed, sluiten de samenstellers iedere aansprakelijkheid uit voor onjuistheden, onvolledigheden en eventuele gevolgen van het handelen op grond van deze informatie