Aflossingsvrije hypotheek bom onder de woningmarkt?

De AFM (Autoriteit Financiële Markten) ziet graag dat bestaande aflossingsvrije hypotheken worden omgezet in een andere hypotheekvorm. Als dit niet gebeurt zullen volgens de AFM veel gezinnen op termijn in financiële problemen komen. Minister De Jager van Financiën is het hier deels mee eens en heeft aangekondigd dat per 1 augustus 2011 geen nieuwe volledig aflossingsvrije hypotheken meer mogen worden afgesloten. Vanaf dan mag het aflossingsvrije deel maximaal de helft van de marktwaarde van de woning uitmaken.
 
Heeft u nu een geheel aflossingsvrije hypotheek, dan betaalt u maandelijks alleen rente maar lost u niets op de hypotheek af. Hoewel dit zorgt voor maximaal fiscaal voordeel staat aan het eind van de looptijd van de hypotheek de hele oorspronkelijke hoofdsom nog open. Bent u er van overtuigd dat u na de looptijd van de hypotheek de hoofdsom wel kunt aflossen?
Vergelijk het met een auto die met geleend geld gekocht is en die na tien jaar versleten is. U hebt dan geen auto meer maar wel de hele schuld. Wanneer grote groepen huizenbezitters op deze wijze in problemen komen en er gedwongen verkopen volgen kan dit op termijn een bom onder de huizenmarkt betekenen met scherp dalende huizenprijzen als gevolg.

Tijd voor actie

Tijd voor actie dus. Bent u van plan een andere of nieuwe woning te kopen, geef de hypotheekadviseur of bank dan aan dat u ten minste de helft van de hypotheek gedurende de looptijd wil aflossen door middel van een spaarpolis of een bankspaarrekening. Die andere helft komt doorgaans wel goed. Op de lange termijn zullen de prijzen van grond en woningen blijven stijgen waardoor overwaarde ontstaat. Daarnaast kan de factor tijd samen met de jaarlijkse inflatie in uw voordeel werken.
Een eenvoudig sommetje laat zien dat over de standaard looptijd voor een hypotheek van 30 jaar en een gemiddelde inflatie van bijvoorbeeld 1,5% er 45% van de oorspronkelijke hoofdsom “verdampt”. Vaak is er tegen die tijd ook wel een spaarpotje of erfenis waarmee de restantschuld kan worden afgelost.
 
Ook als u niet van plan bent om een andere woning te kopen is het verstandig de bestaande hypotheek eens onder de loep te laten nemen. De verwachting is dat de rente wat zal oplopen, profiteer dus nu nog van de relatief lage rente. Hiervoor kunt u uiteraard naar uw hypotheekadviseur of bank. Als u uw hypotheek nu oversluit naar een moderne variant met aflossing zit u ook voor uw volgende woning weer eerste rang. Door de verhuisfaciliteit kunt u de meeste hypotheken namelijk zonder extra kosten meenemen naar de volgende woning.
 
Bij het oversluiten of bij aankoop van een nieuwe woning is er wel een nieuwe hypotheekakte nodig aangezien de nieuwe financier de woning weer als onderpand wil hebben. Bij het meenemen van de hypotheek wil de bank het nieuwe huis weer als onderpand hebben.
Uiteraard verzorgen wij dit hele traject graag voor u en als u tijdig contact opneemt kunnen we u wijzen op eventuele valkuilen in het financieringstraject. Doordat wij hypotheken van nagenoeg alle geldverstrekkers zien “langskomen” hebben wij de verschillen tussen de diverse hypotheekvarianten goed in beeld.
 
Wilt u hier meer over weten? Bel ons of klik op de link onder dit artikel en wij nemen zo spoedig mogelijk contact met u op.

 
Disclaimer
Hoewel aan de samenstelling van deze nieuwsbrief de uiterste zorg is besteed, sluiten de samenstellers iedere aansprakelijkheid uit voor onjuistheden, onvolledigheden en eventuele gevolgen van het handelen op grond van deze informatie