Woning sneller verkopen dankzij energielabel.

Volgens de deskundigen is de crisis nagenoeg voorbij en draait het grootste deel van het Nederlandse bedrijfsleven weer op volle toeren, de werkloosheid is laag en het consumentenvertrouwen keert ook weer langzaam terug. Alleen de woningmarkt wil maar niet op gang komen. Kan het energielabel daar verandering in brengen?
 
Het aantal verkochte woningen is nog lang niet terug op het niveau van bijvoorbeeld 2008. Het zit de potentiële huizenkoper dan ook niet mee, de banken geven niet meer zo makkelijk hypotheekleningen en de overheidsmaatregelen die de woningmarkt hadden moeten stimuleren zijn ook geen onverdeeld succes.
Daarnaast durven ook de meeste mensen geen ander huis te kopen zolang het eigen huis niet verkocht is. Iedereen lijkt op elkaar te wachten en er gebeurt daardoor weinig tot niets. Dan zit er niets anders op dan de eigen woning zo aantrekkelijk te maken dat de keuze voor een eventuele koper gemakkelijker wordt.
Aangezien er meer huizen te koop staan dan ooit is de potentiële koper zeer kritisch en wil graag een woning kopen die aansluit op het eisenpakket. De staat van onderhoud, de keuken, badkamer en tuin, de gebruikte kleuren, alles moet bij voorkeur kloppen.

Energiezuinig

Maar er is nog een factor die steeds belangrijker wordt en die wel eens de doorslag kan geven bij het nemen van het besluit een woning wel of niet te kopen: de energiezuinigheid. Door alle onrust in grote olieproducerende landen stijgt de prijs van olie en gas naar recordhoogte.
Als we een vergelijking maken met de markt voor personenauto's zien we dat het daar over en uit is met de grote benzineslurpende auto's. De consument wil vooral zuinige auto's, de A-labels met lage bijtelling en zonder BPM en wegenbelasting zijn niet aan te slepen. Net als bij een auto is bij een woning de brandstof (gas en elektriciteit) een forse en maandelijks terugkerende kostenpost.
Dit opent perspectieven voor de verkoopbaarheid van uw woning, energiezuinig moet deze zijn. Voor relatief weinig geld kunt u uw woning een stuk zuiniger maken, denk hierbij vooral aan vloer- , dak- en spouwmuurisolatie. Vervolgens is het zaak om een energieprestatiecertificaat (energielabel) voor uw woning te laten maken. Dit kost een paar honderd euro, maar dat verdient zich zelf terug.
 
Sinds januari 2008 zijn er ruim vijftigduizend woningen verkocht, voorzien van een energielabel. Dat kan variëren van groen (zeer energiezuinig) tot rood (onzuinig). Het aantal verkochte woningen met energielabel maakte 15% van de totale markt uit, in dit geringe percentage ligt uw kans.
Een groen energielabel maakt uw woning redelijk uniek. Recent wetenschappelijk onderzoek wijst uit dat woningen met energielabel sneller worden verkocht dan woningen zonder dit label. Nu de hypotheeklasten hoger zijn dan voorheen kan het kopen van een energiezuinig huis het bedrag aan maandlasten toch gelijk doen blijven.
 
Naast een snellere verkoop valt er ook geld te verdienen. Volgens het onderzoek betaalden de kopers gemiddeld 3% ofwel € 6000,-- meer voor een woning met een groen energielabel in vergelijking met een gelijkwaardige woning die voorzien is van een rood label.
Bijkomend voordeel is dat u ook nog eens groen en duurzaam bezig bent en gedurende de tijd dat uw woning nog te koop staat zelf de voordelen heeft van lage maandlasten en comfortabel wonen.
 
Wilt u meer weten over de voordelen van verkoop met energielabel? Bel ons of klik op de link onder dit artikel en wij nemen zo spoedig mogelijk contact met u op.

 
Disclaimer
Hoewel aan de samenstelling van deze nieuwsbrief de uiterste zorg is besteed, sluiten de samenstellers iedere aansprakelijkheid uit voor onjuistheden, onvolledigheden en eventuele gevolgen van het handelen op grond van deze informatie