Handelen met de eigen BV? Oppassen.

De belastingdienst kijkt graag kritisch naar de zakelijkheid van transacties van de directeur-grootaandeelhouder (DGA) met de eigen BV. Op zich is dat logisch want ook u zult bij handelen met de eigen BV wellicht wel eens aan uw eigen belang gedacht hebben. U zult uzelf in ieder geval niet de hoofdprijs laten betalen.

Als u voor een te lage prijs een activum (auto, huis enzovoorts) van de BV koopt kan dat, als de fiscus dat opmerkt, leiden tot een belastingclaim van 25% (de aanmerkelijk belang claim). Het is dan ook zaak om bij handelen met de eigen BV te zorgen voor een degelijke onderbouwing (taxatierapport / waardeverklaring).
Het kan overigens nog erger. Als u als DGA uw auto voor een te laag bedrag aan uw zoon verkoopt dan volgt niet alleen de aanmerkelijk belang claim maar ook nog eens een schenkbelasting claim.
Zorg dan ook bij handelen met de eigen BV en familie altijd voor zorgvuldige voorbereiding. Dit soort discussies heeft u liever niet!

Wel, niet of niet alleen

Ook is er een aantal juridische aangelegenheden om bij stil te staan. Denk dan met name aan het handelen met de eigen BV binnen twee jaar na oprichting (de zogenaamde “nachgrundung”) en de regeling over tegenstrijdig belang. In een aantal gevallen mag u of wel, of niet, of niet alleen handelen met uw eigen BV als er sprake is van een tegenstrijdig belang.
 
Kortom laat u tijdig en met voldoende diepgang adviseren zodat u de aanwezige speelruimte optimaal benut en niet in één van de valkuilen stapt waar al zoveel anderen voor u ingestapt zijn! Bel ons of klik op de link onder het kopje “Meer informatie” en wij nemen zo spoedig mogelijk contact met u op.

 
Disclaimer
Hoewel aan de samenstelling van deze nieuwsbrief de uiterste zorg is besteed, sluiten de samenstellers iedere aansprakelijkheid uit voor onjuistheden, onvolledigheden en eventuele gevolgen van het handelen op grond van deze informatie