Huis kopen op een veiling

Het kopen van een huis op de huizenveiling is door recente ontwikkelingen op de woningmarkt en binnen de politiek weer interessant geworden. Rondom de huizenveiling bestaan veel misverstanden. Er zijn maar weinig particuliere kopers die het aandurven om een veiling te bezoeken, laat staan er een huis te kopen. Wie durft, kan mooie kansen benutten.

Er zijn twee soorten veilingen: de vrijwillige openbare veiling en de openbare executieveiling.
De eerste soort zien we tegenwoordig steeds vaker. Vóór de crisis werd de vrijwillige veiling vaak gebruikt om een bijzondere woning waar veel gegadigden voor waren aan de hoogste bieder te verkopen. Een partij die het huis graag wilde hebben moest het achterste van de tong laten zien qua hoogte van het bod. De regie van een openbare veiling is meestal in handen van een notariskantoor dat er op toeziet dat alles eerlijk verloopt.
In de huidige woningmarkt zijn er zelfs voor uitstekende woningen op fraaie locatie weinig tot geen kopers te vinden. De vrijwillige veiling wordt nu vaak door makelaars gebruikt om toch nog wat belangstelling voor een al dan niet bijzondere woning te wekken. Via het internet (de website van de makelaar) wordt de te veilen woning voor een lage prijs ingezet waarbij het de bedoeling is dat er via internet hogere biedingen worden uitgebracht. De praktijk wijst uit dat een dergelijke veiling meestal geen succes wordt. Mogelijk is de kopersmarkt hier nog niet rijp voor.

Een executieveiling is een heel ander verhaal, dan gaat het om eigenaren die om welke reden ook hun hypotheeklasten niet meer kunnen betalen. De bank heeft vaak wel even geduld en zal niet zomaar grijpen naar het zware middel van executieveiling. Op een gegeven moment is echter de maat vol en wordt de executieveiling ingezet. Omdat het nogal wat is om door de bank (vaak met gezin en al) het eigen huis uitgezet te worden, zijn in het Burgerlijk Wetboek strikte regels opgenomen waar de bank zich aan moet houden. Er zijn wettelijke termijnen waardoor de onfortuinlijke huiseigenaar weet waar hij aan toe is en wanneer het huis moet worden ontruimd.

Transparant

Rond om de huizenveiling hangt vaak een wat onfrisse sfeer, men denkt als snel aan louche handelaren in dikke auto's die er alleen op uit zijn om snel geld te verdienen. Tegenwoordig gaat dit gelukkig niet meer op, onder druk van de overheid en het notariaat is de huizenveilig veel transparanter geworden. Op websites als veilingnotaris.nl en veilingbiljet.nl is het complete aanbod van huizen op de veiling te vinden inclusief veel aanvullende informatie. Veilingen vinden nu plaats per regio op goed toegankelijke locaties, particuliere bieders zijn zeker welkom.
Als u plannen heeft om een huis op de veiling te kopen is het raadzaam om eerst een aantal veilingen te bezoeken om eens te kijken hoe het proces werkt. Op de veiling gaan woningen doorgaans weg ver onder de vrije marktwaarde. Wat u echter niet moet vergeten is dat er doorgaans nogal wat kosten bijkomen. Hierbij moet u naast de gebruikelijke overdrachtsbelasting denken aan achterstallige eigenaarslasten, strijkgeld voor de hoogste bieder (1 % van het hoogste bod), zaalhuur en notariskosten die beduidend hoger liggen dan bij een normale aankoop.
Als u zich vooraf goed door ons laat informeren kan het ondanks de bijkomende kosten zeer interessant zijn om in de veiling te kopen, het is haalbaar om een courante woning 15 a 20 % onder de marktwaarde te kopen (inclusief alle kosten).
 
Wellicht wordt het voor de particulier nog interessanter aangezien minister Opstelten nu bezig is met een wetsvoorstel waardoor er via internet kan worden geboden op woningen in de executieveilig. Hierdoor is de drempel van de veilingzaal weg en kunnen particuliere kopers – mits goed geïnformeerd – eenvoudig meebieden op de veiling. U moet wel zeker weten dat u het uitgebrachte bod kunt nakomen aangezien er op de veiling geen ontbindende voorwaarden gelden en u dus echt aan de koop vast zit.
Uiteraard zijn er nog meer haken en ogen om rekening mee te houden. Wij kunnen u bijstaan tijdens uw veilingavontuur. De hiermee gepaard gaande kosten zullen doorgaans ruimschoots opwegen tegen de gunstige aankoopprijs van het in de veiling gekochte pand.
 
Wilt u meer weten over het kopen of verkopen van een huis op een veiling? Bel ons of klik op de link onder het kopje “Meer informatie” en wij nemen zo spoedig mogelijk contact met u op.

 
Disclaimer
Hoewel aan de samenstelling van deze nieuwsbrief de uiterste zorg is besteed, sluiten de samenstellers iedere aansprakelijkheid uit voor onjuistheden, onvolledigheden en eventuele gevolgen van het handelen op grond van deze informatie