Coöperatie is goed alternatief voor fuserende bedrijven

Vaak zijn bedrijven die willen samenwerken huiverig om te gaan fuseren. Voor een aantal van die bedrijven kan de coöperatie een aantrekkelijk alternatief te zijn. Meer dan 5.000 coöperaties telt ons land al. Jaarlijks komen er zo'n 900 bij. Was de coöperatie voorheen dé rechtsvorm in de agrarische sector en bij een enkele bankinstelling, tegenwoordig hebben ook de zorgsector, beleggingsfondsen en vrije beroepsbeoefenaren de rechtsvorm ontdekt. Wat zijn de voor- en nadelen?

De formaliteiten voor oprichting van een coöperatieve vereniging zijn beperkt. Er moeten minimaal twee oprichters zijn, er hoeft geen startkapitaal te worden gestort, er is geen Verklaring van geen bezwaar van het ministerie van Justitie nodig. De coöperatieve vereniging kan kiezen voor de wettelijke, beperkte en uitgesloten aansprakelijkheid, waarmee de aansprakelijkheid vergelijkbaar is met die van de BV. In tegenstelling tot de BV biedt de coöperatieve vereniging meer mogelijkheden om de stemrechten en de winst te verdelen.
 

Wanneer coöperatie?

De coöperatie is vooral interessant als er een structuur moet worden bedacht voor een concern of voor samenwerking van vrije beroepsbeoefenaren en instellingen. De rechtsvorm blijkt ook goed te werken bij herstructurering en herfinanciering.
De coöperatie is geschikt voor uiteenlopende soorten ondernemingen. BV's en NV's hebben te maken met beperkingen voor winstuitkering, voor uitoefening van stemrecht, voor kapitaalsbescherming en voor aandelenoverdracht.
In een aantal gevallen biedt de coöperatie de beste combinatie van civielrechtelijke en fiscale voordelen. Onder voorwaarden is een coöperatie vrijgesteld van 15% voorheffing dividendbelasting. De overige tien procent wordt dan als naheffing bij de coöperatieleden geheven.
De coöperatie blijkt ook een mooie rechtsvorm voor het onderbrengen van de exploitatie van intellectuele eigendomsrechten. Binnen bedrijven kan de betrokkenheid van werknemers worden vergroot door de werknemers te verenigen in een coöperatie en deze een stem te geven in de vereniging. Ook in de semipublieke sector hebben zorgverleners en –instellingen deze rechtsvorm ontdekt. Tot in de publieke sector is de coöperatie in opmars, bijvoorbeeld als alternatief voor de Gemeenschappelijke Regeling van bestuursorganen als gemeenten en dergelijke.
De ervaring tot nu toe leert dat de coöperatie bijdraagt aan de continuïteit en de stabiliteit van samenwerking.
 
Uw bedrijf is belangrijk genoeg om een voor u zo goed mogelijke samenwerking met anderen te realiseren. Wat kan wel en wat kan niet? Wij weten er gelukkig alles van. Wilt u meer weten of een afspraak maken? Bel ons of gebruik onderstaande mogelijkheid zodat wij contact met u kunnen opnemen.

 
Disclaimer
Hoewel aan de samenstelling van deze nieuwsbrief de uiterste zorg is besteed, sluiten de samenstellers iedere aansprakelijkheid uit voor onjuistheden, onvolledigheden en eventuele gevolgen van het handelen op grond van deze informatie