De wettelijke bedenktijd bij het kopen van een huis.

Een huis kopen doe je doorgaans maar een paar keer in je leven. In de huidige woningmarkt zal de gemiddelde huiseigenaar zich na circa tien jaar gaan oriënteren voor de aankoop van een nieuwe woning. Kortom een huis kopen is geen dagelijks klusje, een doorsnee koper zal er nooit echt ervaren in worden. Uit onderzoek blijkt dat ook de wettelijke bedenktijd niet afdoende is. Wat dan wel?

We kunnen het ons nu bijna niet voorstellen maar er is een tijd geweest, we praten dan over de periode tussen globaal 1995 en 2002, dat huizenkopers over elkaar heen rolden. Er was meer vraag naar koopwoningen dan aanbod, waardoor het echt voorkwam dat een huis ongezien werd gekocht. In die tijd was een mondelinge koopovereenkomst al bindend waardoor menig koper achteraf bezien een kat in de zak bleek te hebben gekocht. De gekochte woning voldeed niet aan de verwachting van de koper of er moest toch wel erg veel verbouwd worden. De Nederlandse overheid wil haar burgers graag beschermen tegen de eigen onbezonnenheid en concludeerde dat er nieuwe wetgeving moest komen rond het kopen van een woning. Hierop is in 2003 de wet op consumentenkoop onroerende zaken ingevoerd.

Vanaf dat moment was een mondelinge koopovereenkomst niet meer geldig, de koop van een woning door een particulier moet nu schriftelijk worden vastgelegd. Ook is toen de wettelijke bedenktijd ingevoerd. We hadden al de colportagewet voor verkoop aan de deur, waardoor de aankoop van bijvoorbeeld een stofzuiger aan de deur binnen een paar dagen nog kon worden teruggedraaid.

Nu is ook de overenthousiaste huizenkoper beschermd, de koop van een woning kan binnen drie dagen (in de praktijk worden dat er door de termijnenwet vaak vier of vijf) zonder opgave van redenen worden ontbonden. Op zich een prima regeling maar zoals bij veel overheidsregeltjes pakt de praktijk weer ander uit als gedacht. We kregen het vreemde fenomeen “pretkopers” dit waren stellen die heel interessant op zaterdag een duur huis kochten om vervolgens op maandag of dinsdag doodleuk te roepen dat ze er toch maar van afzagen. Erg vervelend voor de verkoper en de verkopend makelaar.
 

Niet de beoogde bescherming

Recent is deze wetgeving geëvalueerd door het Molengraaff Instituut van de Utrechtse universiteit, waaruit het volgende naar voren kwam. De invoering van de drie dagen bedenktijd in 2003 bij de koop van een woning heeft niet de beoogde bescherming geboden. De termijn is te kort om daadwerkelijk deskundige bijstand in te roepen. Zoals hiervoor al genoemd kan de koop van een huis alleen schriftelijk tot stand komen, er moet dus een door beide partijen getekend koopcontract zijn. De huidige woningmarkt is een kopersmarkt, er is meer aanbod dan vraag. In plaats van het benutten van de bedenktijd is het verstandiger om gewoon even te wachten met het tekenen van de koopovereenkomst. Dit geeft tijd om nog eens rustig na te denken of om de conceptkoopovereenkomst te laten beoordelen door de echte deskundige, de notaris.

In de notariële studie wordt veel aandacht geschonken aan het overeenkomstenrecht, daarnaast heeft de gemiddelde notaris praktisch alle complicaties rond het kopen van een huis al eens aan de hand gehad. De notaris kan een koper dan ook exact aangeven waar de voetangels en klemmen bij het kopen van een huis zitten.

Als koper mag u best voorwaarden stellen, gebruikelijk is al de ontbindende voorwaarde voor het verkrijgen van een financiering. U kunt bijvoorbeeld ook laten opnemen dat de koop ontbonden wordt als u uw eigen woning niet binnen een bepaalde tijd verkoopt. Ook kunt u laten opnemen dat er na het sluiten van de koop een bouwkundige keuring wordt uitgevoerd met betrekking tot gebreken of achterstallig onderhoud waarbij wordt afgesproken dat de koop is ontbonden als de herstelkosten een bepaald bedrag overschrijden. Dit kan voorkomen dat de nieuwe woning een bodemloze financiële put wordt.

Kortom, ga gerust op huizenjacht. De kopersmarkt is goed, de hypotheekrente is laag. Maar laat u voor het tekenen van de koopakte eerst deskundig voorlichten.

 
Disclaimer
Hoewel aan de samenstelling van deze nieuwsbrief de uiterste zorg is besteed, sluiten de samenstellers iedere aansprakelijkheid uit voor onjuistheden, onvolledigheden en eventuele gevolgen van het handelen op grond van deze informatie