Tweetraps- of langstlevende testament?

Wanneer u uw testament laat opmaken, speelt ook belastingvoordeel een belangrijke rol, zo blijkt in menig notariële praktijk. Een uitzending van het TROS-programma Radar maakte in maart bij veel mensen wat los. Met een zogenaamde tweetrapsmaking bespaart u – ook als u een klein vermogen hebt – op de korte termijn fors op belasting. Maar, de andere kant hiervan is dat dit meestal wel tot meer belasting leidt wanneer later uw partner overlijdt. Wat is wijsheid?

Bij een testament met een tweetrapsmaking benoemen de ouders elkaar tot erfgenaam onder de ontbindende voorwaarde dat de nalatenschap bij overlijden overgaat naar de kinderen. De langstlevende ouder erft de hele nalatenschap en kan optimaal gebruik maken van de partnervrijstelling van € 600.000 waardoor in de meeste gevallen bij het eerste overlijden geen erfbelasting verschuldigd zal zijn.

De tweetrapsmaking leidt er wel toe dat bij het tweede overlijden (het overlijden van de tweede ouder) het hele huwelijksvermogen vererft. En dan zijn uw kinderen bij de fiscus aan de beurt: veelal zal er door de kinderen dan meer belasting moeten worden betaald dan zonder de tweetrapsmaking het geval zou zijn geweest. Dat is de prijs die moet worden betaald voor het uitstellen van de erfbelasting.

De tweetrapsmaking leidt weliswaar tot belastinguitstel, de constructie zorgt er wel voor dat de langstlevende ouder in een bepaalde rechtsverhouding tot de kinderen komt te staan. Kiest u voor een tweetrapsmaking, dan moet u bij overlijden een boedelbeschrijving opmaken. Ook moet u jaarlijks de veranderingen in de samenstelling van het vermogen bijhouden. En u moet de nagelaten goederen afgescheiden houden van uw overige vermogen. Doet u dat allemaal niet, dan kan dit later tot bewijsproblemen bij de fiscus leiden. Het is goed om u deze consequenties te realiseren.

De notariële praktijk heeft de afgelopen maanden ervaren dat veel mensen de genoemde consequenties niet vinden opwegen tegen de voordelen van de tweetrapsmaking. Bovendien blijkt na enig rekenwerk dat de te betalen belasting na het eerste overlijden vaak erg meevalt. Valt in die gevallen de reden voor het opmaken van een (nieuw) testament helemaal weg? Nee!

De uitzending van Radar was voor velen aanleiding hun bestaande "testament op het langste leven" met de notaris onder de loep te nemen. Hoewel veel testamenten nog prima in orde bleken, is bij een aantal toch geconcludeerd dat het beter is terug te vallen op de huidige wettelijke regeling, die sinds 2003 bestaat. De wettelijke regeling (alle vermogen blijft voor de langstlevende, die daar tegenover een papieren schuld aan de kinderen krijgt) als basis, waarbij in een testament de punten op de i worden gezet. Deze klanten kunnen er zo met hun testamenten weer jaren tegenaan.

Wilt u weten of uw testament nog voldoet of wat voor soort testament bij uw specifieke situatie past? Of u in uw situatie te maken heeft of krijgt met aanvullende bepalingen en wat daarvan de mogelijke gevolgen zijn? Bel ons of klik op de link onder het kopje “Meer informatie” en wij nemen zo spoedig mogelijk contact met u op.

 
Disclaimer
Hoewel aan de samenstelling van deze nieuwsbrief de uiterste zorg is besteed, sluiten de samenstellers iedere aansprakelijkheid uit voor onjuistheden, onvolledigheden en eventuele gevolgen van het handelen op grond van deze informatie