Aankoop recreatiewoning als alternatief voor spaargeld

De rente op uw spaargeld is gezakt tot bijna 0%. Met de nieuwe regels voor de box 3 belasting in het vooruitzicht is het wellicht tijd voor actie. Om een negatief rendement op uw spaargeld te voorkomen kan het interessant zijn belegging in een recreatiewoning te overwegen. De markt voor recreatiewoningen in Nederland is zich, na jaren van prijsdaling, sterk aan het herstellen.
 
Het aantal transacties van recreatiewoningen is vorig jaar bijna verdubbeld ten opzichte van 2014: van 1.750 naar 3.130 transacties. Ook de prijzen zijn gestegen en dat zal de komende jaren door blijven gaan. De grijze golf komt er aan, mensen met geld en tijd om te recreŽren. Recent onderzoek heeft uitgewezen dat de consument bij een recreatiewoning de voorkeur heeft voor nieuwbouw. Voor huisjes in bruin en oranje uit de jaren 70 is op deze markt minder plaats.
Voor de juiste recreatiewoningen op de juiste locaties wordt een gemiddelde prijsstijging verwacht tussen de 5 en 10 %. Dit staat nog los van het rendement wat te behalen is met het verhuren van de recreatiewoning en staat in schril contrast met het negatieve rendement op uw spaargeld.
 
Zoals aangegeven geeft de consument de voorkeur aan nieuwbouw. De bouw speelt daarop in door het starten van projecten op aantrekkelijke locaties. Het internet en speciaal georganiseerde beurzen zijn de aangewezen plekken om u te oriŽnteren. Als u in bent voor een koopje dan kan dat ook, door het stijgende aanbod van nieuwbouw recreatiewoningen ontstaat er neerwaartse prijsdruk op de voorraad bestaande, oudere woningen. Als de locatie goed is, dan is er voor aankoop van een wat oudere recreatiewoning dus ook wat te zeggen.
Er is vooral vraag naar compacte, vrijstaande recreatiewoningen in de regio's Zeeland, de Veluwe en de kustgebieden van Noord- en Zuid-Holland. De meest gevraagde omgevingskenmerken door potentiŽle kopers en huurders zijn bos, strand en nabijgelegen voorzieningen. Houdt daar dus rekening mee bij het nemen van uw beslissing om in deze markt in te stappen.
 
Bij de aankoop van een recreatiewoning komt best wat kijken, wat koopt u eigenlijk? Gaat het om eigen grond, pacht of erfpacht? Hoe zit het met het beheer, is er een verhuurplicht, is er een vereniging van eigenaren met eventueel zelfs een ballotage systeem? De notaris kan voor u uitzoeken hoe dit alles zit bij de recreatiewoning waarop u het oog heeft laten vallen. Maak gerust een afspraak waarbij we met u meekijken naar de juridische aspecten van de aankoop om u voor valkuilen te behoeden.

 
Disclaimer
Hoewel aan de samenstelling van deze nieuwsbrief de uiterste zorg is besteed, sluiten de samenstellers iedere aansprakelijkheid uit voor onjuistheden, onvolledigheden en eventuele gevolgen van het handelen op grond van deze informatie