Trouwen: alles samen delen of toch niet?

Wie gaat trouwen in Nederland, doet dat in de meeste gevallen in gemeenschap van goederen. Dit betekent dat alle bezittingen en schulden van de aanstaande echtgenoten gemeenschappelijk worden. Om dit te voorkomen kunt u, vˇˇrdat u naar de gemeente gaat om elkaar het ja-woord te geven, huwelijkse voorwaarden laten opmaken bij de notaris.

Waarom zou u huwelijkse voorwaarden laten opmaken? Daar zijn voldoende redenen voor:
  1. Als u wilt dat de spullen die u heeft, zoals inboedel en kunstvoorwerpen of familiestukken uit een erfenis of schenking, van u blijven.
  2. Als de eigendom van uw woning en de hypotheekschuld bij u moeten blijven.
  3. Als u uw eigen spaargeld of effecten voor uzelf wilt houden en niet wilt delen met uw partner.
  4. Als uw partner veel schulden heeft en u niet. De schulden blijven dan voor rekening van uw partner.
  5. Als u een eigen bedrijf heeft of wilt gaan beginnen. De opbrengsten en alle bezittingen en schulden in dat bedrijf blijven dan voor uzelf. Bij een eventueel faillissement kunnen de schuldeisers niet het bezit van uw partner opeisen.
  6. Als u bij een scheiding geen ruzie wilt maken over de verdeling van de gemeenschap van goederen. Goede huwelijkse voorwaarden schelen een hoop gedoe (en dus geld) bij een scheiding.
  7. Als u kinderen heeft uit een eerdere relatie en u uw bezit voor hen apart wilt houden.
Zo zijn er nog veel meer redenen, teveel om allemaal hier te vermelden.
Ook tijdens het huwelijk kan dit overigens allemaal nog worden geregeld, maar dan is dat een veel ingewikkelder zaak: de gemeenschap van goederen moet dan immers ook weer worden verdeeld!
 
Bedenk dus vˇˇrdat u trouwt of u huwelijkse voorwaarden wilt of een gemeenschap van goederen. Wij kunnen u tot in detail uitleggen wat u in de huwelijkse voorwaarden kunt regelen en denken daarin met u mee. In huwelijkse voorwaarden leggen we in heldere taal vast wat van wie is, hoe u het eventueel gezamenlijke vermogen wilt verdelen bij een scheiding of bij overlijden en wat u beider intenties daarbij zijn.
Zijn de huwelijkse voorwaarden getekend? Blijf dan goed bijhouden wat van wie is. Zo'n administratie vraagt wel de aandacht, maar voorkomt dat de rechter uiteindelijk bepaalt dat je alles eerlijk moet delen omdat niet meer te achterhalen is wat van wie is.
 
De Tweede Kamer gaat de komende maanden in debat over de vraag of het principe moet worden omgedraaid: wie trouwt, doet dat dan op grond van de wet op huwelijkse voorwaarden en willen partners gemeenschap van goederen, dan moeten zij naar de notaris. Maar zover is het voorlopig nog niet. Wilt u meer informatie over huwelijkse voorwaarden neem dan contact op met ons kantoor, wij helpen u graag verder!

 
Disclaimer
Hoewel aan de samenstelling van deze nieuwsbrief de uiterste zorg is besteed, sluiten de samenstellers iedere aansprakelijkheid uit voor onjuistheden, onvolledigheden en eventuele gevolgen van het handelen op grond van deze informatie