Ga eens na wat je nalaat!

U hebt de spotjes op de radio vast al gehoord, en anders de aandacht voor het thema “Ga eens na wat je nalaat” in verschillende bladen. De wijzigingen die op 1 januari 2010 in de Successiewet zijn doorgevoerd, geven daar alle reden toe. Hoog tijd u zelf de volgende vraag te stellen: "hebt u er wel eens bij stil gestaan wat u nalaat en aan wie?"

Misverstanden

Over testamenten bestaan veel misverstanden. Veel voorkomende misverstanden zijn:
  • ik hoef geen testament want mijn partner en ik zijn al 7 jaar samen
  • ik hoef geen testament want wij hebben de voogdij over mijn kinderen al met mijn zus geregeld
  • ik hoef geen testament want ik ben alleen en heb toch geen geld
  • ik hoef geen testament want mijn partner is dement en zit in een verpleeghuis
  • ik hoef geen testament want we hebben afgesproken dat mijn zoon het familiebedrijf voortzet
  • ik heb in 1983 een langstlevende testament laten opstellen dus ik heb alles prima voor elkaar.

Misverstanden kunnen na uw overlijden vervelende gevolgen hebben. Een partner die ineens toch goederen uit uw nalatenschap aan uw familie moet afgeven of de voogdij over uw kinderen, die door de rechter toch aan een ander wordt toegekend! Of wat te denken van uw bedrijf? Bedrijfsopvolging door uw zoon was al in kannen en kruiken, maar als u dit niet in uw testament hebt geregeld, kan het wel eens heel anders uitpakken dan u had voorzien.

Ook als u weinig van waarde achterlaat, kan uw overlijden simpelweg gedoe opleveren. Geërfd wordt er hoe dan ook. Als u geen partner en/of kinderen hebt, zullen broers en zussen uw erfgenamen zijn. Of uw ouders, die mogelijk al op leeftijd zijn, of (verre) neven en nichten. Erfgenamen waarmee u bij leven mogelijk helemaal geen contact had en die nu moeten worden opgespoord. Werk aan de winkel, met alle kosten van dien. Kosten die van uw nalatenschap afgaan, waardoor er nog minder voor de erfgenamen overblijft.

Eenvoudig voorkomen

Vervelende misverstanden met nare gevolgen, of zomaar gedoe. Het kan worden voorkomen met een eenvoudig testament. Een testament waarin u bepaalt wie uw erfgenamen zullen zijn of wie uw nalatenschap afhandelt. Dus: ga eens na wat je nalaat en kijk op www.gaeensnawatjenalaat.nl.

Als u dan weet wat u nalaat en aan wie, is het ook goed te weten wat er aan erfbelasting betaald moet worden. Moet er überhaupt belasting betaald worden en zo ja, hoeveel? Wanneer moet de erfbelasting betaald worden? Het is goed te weten dat de verschuldigde erfbelasting met een kleine aanpassing in uw testament mogelijk verminderd kan worden of dat de betaling ervan kan worden uitgesteld. Wij rekenen het graag voor u uit.

Een testament maakt u voor het geval er morgen wat met u gebeurt. Wij zullen het testament zo opstellen, dat het ook jaren later nog de gevolgen van uw overlijden prima regelt. Vanzelfsprekend is dat echter niet. De wet kan veranderen, maar ook uw situatie. Niet onvoorstelbaar is bovendien dat uw wensen veranderen. Voorkom verrassingen en kijkt u daarom eens in de vijf jaar uw testament even na. Wij kijken graag met u mee!

 
Disclaimer
Hoewel aan de samenstelling van deze nieuwsbrief de uiterste zorg is besteed, sluiten de samenstellers iedere aansprakelijkheid uit voor onjuistheden, onvolledigheden en eventuele gevolgen van het handelen op grond van deze informatie