Zelf gemaakte afspraken buiten huwelijkse voorwaarden zijn ongeldig

Wie “voor de wet” trouwt, trouwt normaal gesproken in gemeenschap van goederen. Dat betekent dat, op enkele uitzonderingen na, alle bezittingen en alle schulden gemeenschappelijk worden, ongeacht op wiens naam deze goederen staan of van wie deze goederen afkomstig zijn. Wilt u geen gemeenschap van goederen? Dan moet u bij de notaris huwelijkse voorwaarden laten opmaken.

Wanneer kan het verstandig zijn om huwelijkse voorwaarden op te stellen? Dat zijn bijvoorbeeld situaties waarin één van de beide partners:
  • een groter vermogen heeft dan de andere partner;
  • schulden heeft;
  • een eigen onderneming heeft;
  • of beide partners familievermogen willen beschermen.
Als u al getrouwd bent in gemeenschap van goederen is het mogelijk om later alsnog huwelijkse voorwaarden op te stellen. In dat geval moet u ook de bestaande gemeenschap van goederen verdelen. Ook is het mogelijk om de huwelijkse voorwaarden tijdens uw huwelijk te wijzigen. Daar is geen toestemming van de rechtbank meer voor nodig. Als u de gemeenschap van goederen wilt omzetten in huwelijkse voorwaarden of huwelijkse voorwaarden tijdens het huwelijk wilt wijzigen, dan moet u zich hoofdelijk aansprakelijk stellen voor de schulden van de gemeenschap die er op dat moment zijn.
 
In de wet is bepaald dat u huwelijkse voorwaarden bij notariële akte moet aangaan. Daaronder wordt ook een wijziging van bestaande huwelijkse voorwaarden verstaan,. Dit zou anders kunnen zijn als de overeenkomst (de wijziging) is gemaakt met het oog op een ophanden zijnde echtscheiding. In dat geval hebben deze afspraken pas werking als zij zijn ingeschreven in het openbaar huwelijksgoederenregister bij de rechtbank in het gebied waar het huwelijk is voltrokken. Dat is van belang omdat ook derden – bijvoorbeeld schudeisers – van deze aanpassingen op de hoogte moeten kunnen zijn.
Als u zelf een document opstelt en daarin huwelijkse voorwaarden vastlegt (dat noemen we een onderhandse akte) is dit een nietige afspraak. Het gevolg van de nietigheid is dat er geen overeenkomst tot stand is gekomen en de vastgelegde afspraken geen gevolgen hebben. Tegenover schuldeisers heeft u dan geen enkele kans.
Onlangs heeft een rechter geoordeeld dat de echtgenoten ten opzichte van derden geen beroep kunnen doen op de inhoud van een door hen opgestelde onderhandse akte. Daarin was een nieuwe verdeling van de woning en inboedel vastgelegd. Omdat de wijziging van de huwelijkse voorwaarden niet bij notariële akte is geregeld en niet is ingeschreven in het openbaar huwelijksgoederenregister, had de afspraak geen enkele betekenis. De rechter was van oordeel dat de wijziging die de echtgenoten in de akte van verdeling wilden regelen als een wijziging van de huwelijkse voorwaarden moet worden beschouwd.
 
Om er voor te zorgen dat uw afspraken wel de door u gewenste gevolgen hebben, is het dus verstandig om bij ons te informeren of u de afspraken zelf kunt vastleggen of dat zij bij notariële akte moeten worden vastgelegd.
Wilt u meer weten over huwelijkse voorwaarden en afwijking daarvan? Bel ons voor het maken van een afspraak.

 
Disclaimer
Hoewel aan de samenstelling van deze nieuwsbrief de uiterste zorg is besteed, sluiten de samenstellers iedere aansprakelijkheid uit voor onjuistheden, onvolledigheden en eventuele gevolgen van het handelen op grond van deze informatie