Aansprakelijkheidsrisico bestuurder BV permanente dreiging

Iedereen kent de verhalen van de failliete besloten vennootschap (BV) wel uit de krant en van de borreltafel. Zowel de verhalen waarbij u ogenschijnlijk heel eenvoudig van de schulden afkomt als de verhalen waarbij een curator een bestuurder helemaal kaalplukt.
 
Vaak is het niet zo eenduidig. Met een BV kunt u in bepaalde gevallen voorkomen dat u niet privé aansprakelijk bent voor schulden van die besloten vennootschap. Maar dan moet u het wel goed regelen. Als bestuurder moet u uw taken behoorlijk vervullen. Wat precies een behoorlijke taakvervulling is zegt de wet niet. Uit de rechtspraak blijkt dat sprake is van onbehoorlijk bestuur als de bestuurder een ernstig verwijt kan worden gemaakt. Er kan u een ernstig verwijt worden gemaakt als een redelijk handelend en ervaren bestuurder in dezelfde omstandigheden van die beslissing had afgezien.
Afhankelijk van de feitelijke situatie kunnen de volgende handelingen van een bestuurder als onbehoorlijk worden beschouwd:
  1. Geld uitkeren aan de bestuurder
  2. Vermengen van privézaken met zaken van de vennootschap
  3. Handelen in strijd met de wet of statuten
  4. Plegen van fraude of strafbare feiten
  5. Niet afsluiten van gebruikelijke verzekeringen
  6. Het nemen van financiële risico's
In principe kan overigens alleen de vennootschap u als bestuurder hiervoor aansprakelijk stellen. Gaat u als bestuurder een transactie aan waarvan u wist of had kunnen weten dat de vennootschap die niet na kon komen dan bent u persoonlijk aansprakelijk naast de vennootschap.
 
Als de besloten vennootschap failliet gaat dan wordt het anders, dan stelt de wet dat u aansprakelijk bent als u als bestuurder uw taak kennelijk onbehoorlijk hebt vervuld en dat aannemelijk is dat dat een belangrijke oorzaak is van het faillissement. U heeft in ieder geval uw taak onbehoorlijk vervuld als u als bestuurder heeft nagelaten een behoorlijke boekhouding te voeren of heeft nagelaten om de jaarrekening tijdig te publiceren.
Een bijzondere regeling geldt nog voor de bestuurder van een vennootschap die binnen één jaar na oprichting failliet gaat. Die bestuurder zal moeten aantonen dat dat niet zijn schuld was. Verder kunt u nog aansprakelijk worden gesteld als u niet op tijd aan de belastingdienst meldt dat u niet meer kunt betalen
 
Samenvattend, u bent niet zo maar aansprakelijk. Wel is het zaak om alert te blijven. Bij vragen doet u er verstandig aan tijdig nadere informatie in te winnen. Bel ons gerust voor het maken van een afspraak.

 
Disclaimer
Hoewel aan de samenstelling van deze nieuwsbrief de uiterste zorg is besteed, sluiten de samenstellers iedere aansprakelijkheid uit voor onjuistheden, onvolledigheden en eventuele gevolgen van het handelen op grond van deze informatie