Met levenstestament houdt u uw toekomst in eigen hand

Wat een testament is, is bij vrijwel iedereen wel bekend. In een testament regelt u allerlei zaken voor na uw overlijden. Het is niet altijd nodig om een testament te maken, de wet regelt ook een aantal zaken. Misschien wilt u in de wettelijke regeling wijzigingen aanbrengen, zodat uw wensen beter aansluiten bij uw persoonlijke omstandigheden. Dat geldt jaarlijks al voor meer dan 300.000 mensen, die daarvoor een testament laten opmaken.
 
Een levenstestament is van toepassing als iemand nog in leven is en is bedoeld voor de situatie waarin u niet meer zelf in staat bent te handelen. Een levenstestament is minder bekend dan een testament, maar begint wel steeds populairder te worden. Dat blijkt ook uit cijfers van de Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie (KNB). Het aantal geregistreerde levenstestamenten is in het tweede kwartaal van dit jaar met ruim 90% gestegen in vergelijking met diezelfde periode vorig jaar. In het voorjaar van 2013 werden 5.046 levenstestamenten afgesloten. Afgelopen voorjaar waren dat er 9.695.
Dat is het gevolg van een toenemende behoefte bij mensen om regie te houden in geval van verminderd verstandelijk vermogen of bij ziekte. De gedachte dat zaken voor de toekomst geregeld worden zoals mensen dit zelf willen, geeft rust en ontzorgt.
 
Uit onderzoek is gebleken dat financieel misbruik bij ouderen vaker voorkomt dan we denken en dat het misbruik in veel gevallen wordt gepleegd door naaste familie. Alleenstaande ouderen van boven de 70 (met name vrouwen) zijn een kwetsbare groep. Maar ook jongere mensen kunnen in omstandigheden komen te verkeren waarin zij de regie over hun leven dreigen te verliezen.
 
Wat voor zaken kunnen geregeld worden in een levenstestament? In een levenstestament wijst u een vertrouwenspersoon aan, die u machtigt om u te vertegenwoordigen bij allerlei handelingen. Het gaat om heel praktische zaken, bijvoorbeeld het bijhouden van uw administratie, het betalen van de rekeningen, de zorg voor uw huis en inboedel en de zorg voor uw huisdier. Kort gezegd betreft het uw geld en goederen. Een levenstestament kan ook uitgebreid worden met de bevoegdheid voor uw vertrouwenspersoon om uw belangen op medisch gebied te behartigen. Als u bijvoorbeeld niet aanspreekbaar zou zijn, kan uw vertrouwenspersoon namens u overleggen met artsen en een beslissing nemen over de medische behandeling en de zorg die u krijgt.
 
Wat gebeurt er als u niet meer in staat zou zijn zelf te handelen en u zelf niets hebt geregeld? In zo'n situatie moet er aan de rechter worden gevraagd een bewindvoerder aan te wijzen die uw financiële zaken regelt. Die procedure kan enige tijd duren. Bovendien kan de rechter iemand als bewindvoerder benoemen die misschien niet uw eerste keus was geweest. U hebt dan ook geen invloed op de manier waarop de bewindvoerder uw zaken regelt.
 
Het voordeel van een levenstestament is dat u zelf een persoon kiest die uw belangen behartigt en dat u bovendien zelf kunt aangeven op welke wijze uw vertrouwenspersoon dat moet doen. U kunt overigens ook meerdere personen aanwijzen. Het meest praktische is dat zij zowel gezamenlijk als afzonderlijk bevoegd zijn u te vertegenwoordigen, maar u kunt ook ervoor kiezen dat zij bepaalde handelingen alleen gezamenlijk kunnen doen, bijvoorbeeld het verkopen van uw huis. Ook kunt u aangeven of er schenkingen gedaan mogen worden ten laste van uw vermogen en zo ja, hoe, aan wie en eventueel welk bedrag maximaal. U kunt dus voor bepaalde zaken instructies geven aan uw vertrouwenspersoon, zodat deze u kan vertegenwoordigen op de wijze zoals u wilt, óók als u zelf niet meer in staat bent om dat aan te geven.
 
Wilt u meer weten? Wij informeren u graag over de mogelijkheden van een levenstestament.

 
Disclaimer
Hoewel aan de samenstelling van deze nieuwsbrief de uiterste zorg is besteed, sluiten de samenstellers iedere aansprakelijkheid uit voor onjuistheden, onvolledigheden en eventuele gevolgen van het handelen op grond van deze informatie