Geachte nieuwsbrieflezer,

De nieuwsbrief mei is uit. Met in deze uitgave weer diverse actuele onderwerpen. 
Wilt u meer informatie, neem dan gerust contact op met ons kantoor of maak gebruik van de links onder aan de betreffende artikelen. Wij nemen dan snel contact met u op.

Lint Notarissen

mr. F.J. de Ridder, notaris
Hoofdvestiging
Pleinstraat 21b
2861 XE Bergambacht
T (0182) 351258
E info@lintnotarissen.nl

mr. L. van Veen, toegevoegd notaris
Nevenvestiging
Korte Achterweg 11
2941 EB Lekkerkerk
T (0180) 66 16 00
E info@lintnotarissen.nl

Grenzen aan aftrekbaarheid rente eigen woning

In de huidige overspannen woningmarkt is het zeker voor starters buitengewoon lastig om een reguliere hypothecaire lening af te sluiten. Als de aspirant koper het geluk heeft dat er geld geleend kan worden van bijvoorbeeld de eigen ouders, dan kan vaak toch nog dat felbegeerde huis gekocht worden. Wil de rente voor een starter fiscaal aftrekbaar zijn, dan moet de lening in elk geval in maximaal 30 jaar geheel afgelost worden, lineair of via annuïteiten.

Lees het volledige artikel

 

Flexibel testament beste manier om erfbelasting te besparen

U herinnert het zich misschien nog wel. Een aantal jaren geleden was het zogeheten “radartestament” erg in trek. Dit type testament was niet nieuw, maar werd zo genoemd omdat het erg populair werd nadat de erfbelasting in 2010 het televisieprogramma “Radar” aan de orde was geweest.

Lees het volledige artikel

 

Agenderingsrecht aandeel- en certificaathouder beperkt

Zijn aandeelhouders of certificaathouders gerechtigd om een onderwerp niet alleen ter bespreking maar ook ter stemming op de vergaderagenda te laten opnemen? De wetgever heeft bedacht dat aandeelhouders (of certificaathouders) met een belang van tenminste drie procent in het kapitaal van de vennootschap het recht hebben om een onderwerp te agenderen op de aandeelhoudersvergadering.

Lees het volledige artikel

 

Huwelijkse voorwaarden ook onder nieuwe recht zinvol

Op 1 januari 2018 is het huwelijksvermogensrecht gewijzigd en vaak wordt gedacht, ook door veel ondernemers, dat het maken van huwelijkse voorwaarden niet langer nodig is. Het maken van huwelijkse voorwaarden voor ondernemers kan evenwel toch van groot belang zijn.

Lees het volledige artikel

 

Ruisende inbreng wordt afgerekend voor de inkomstenbelasting

Bij de omzetting van een eenmanszaak of personenvennootschap in een besloten vennootschap moet worden afgerekend voor de inkomstenbelasting. De omzetting houdt namelijk staking van de (oude) onderneming in. Er moet dan worden afgerekend over de in de onderneming aanwezige goodwill, stille reserves en fiscale reserves. Verder kan sprake zijn van een desinvesteringsbijtelling. De stakingsaftrek en de stakingsaftrek lijfrentepremie zijn wel van toepassing. Deze wijze van inbreng noemen we ruisende inbreng (ruisend omdat er wordt afgerekend).

Lees het volledige artikel

 

Twee naast elkaar gelegen appartementen vormen niet één woning

Het appartement van de buren komt maar eenmaal te koop, denken appartementseigenaren wel eens en kopen het buurappartement er bij om van beide één woning te maken. Echter, als u dat overweegt, realiseer u dan dat de fiscus een drempel opwerpt voor de aftrekbaarheid van beide hypotheken.

Lees het volledige artikel

 

 
Disclaimer
Hoewel aan de samenstelling van deze nieuwsbrief de uiterste zorg is besteed, sluiten de samenstellers iedere aansprakelijkheid uit voor onjuistheden, onvolledigheden en eventuele gevolgen van het handelen op grond van deze informatie