Uitgave mei 2014, zakelijk

Geachte nieuwsbrieflezer, Er zijn nieuwe regels over ouderlijk gezag, belangrijk voor zowel ouders als niet-ouders. Daarnaast blijven ook maatregelen om de AWBZ-bijdrage zo laag mogelijk te houden, de gemoederen bezig houden. U leest erover in deze nieuwsbrief. Verder aandacht voor de minderheidsaandeelhouder van een bedrijf en voor de toepassing van de bedrijfsopvolgingsregeling. Wilt u meer informatie, maak dan gebruik van de links onder aan de betreffende artikelen. Wij nemen dan snel contact met u op. Als u geen prijs stelt op toezending, maak dan gebruik van de afmeldprocedure onder aan deze pagina. Uw gegevens worden dan automatisch uit het bestand verwijderd. Wij geven u in dit nummer handvatten om te beoordelen of u al dan niet actie moet ondernemen. Wij staan klaar om u van dienst te zijn. Lint Notarissen

mr. F.J. de Ridder, notaris
Hoofdvestiging
Pleinstraat 21b
2861 XE Bergambacht
T (0182) 351258
E info@lintnotarissen.nl

mr. L. van Veen, toegevoegd notaris
Nevenvestiging
Korte Achterweg 11
2941 EB Lekkerkerk
T (0180) 66 16 00
E info@lintnotarissen.nl

Minderheidsaandeelhouder kan niet zo maar worden afgeserveerd

In familiebedrijven zien we nog al eens dat er onvoldoende aandacht wordt gegeven aan minderheidsaandeelhouders. De gedachte is vaak dat, nu er geen doorslaggevende stem kan worden uitgebracht, het ook niet zinvol is om de minderheidsaandeelhouder te informeren. In een recente uitspraak wordt dat nog eens bevestigd. U kunt de minderheidsaandeelhouder maar beter serieus nemen, zo blijkt.

Lees het volledige artikel

 

Schenking om AWBZ-bijdrage te beperken soms wel, soms niet toegestaan

Er is al veel geschreven over de AWBZ en de (on)mogelijkheden om het vermogen te verminderen. Mensen proberen op verschillende manieren hun vermogen te verkleinen, om zodoende minder eigen bijdrage AWBZ te hoeven betalen. Er zijn inmiddels meerdere rechterlijke uitspraken over dit onderwerp. De uitkomst is sterk afhankelijk van de omstandigheden van het concrete geval dat aan de orde is. Uit de uitspraken kan wel worden afgeleid waar volgens de rechter de grenzen liggen en welke criteria daarbij worden gehanteerd. Begin april 2014 zijn enkele interessante vonnissen gewezen, waarvan er hierna drie worden uitgelegd.

Lees het volledige artikel

 

Bedrijfsopvolgingsregeling lijkt voorlopig gered

Het kabinet heeft geld nodig. Veel geld. Dat betekent dat er elke keer opnieuw wordt bekeken in welke bestaande regelingen nog ruimte zit. Een van de regelingen waar naar gekeken wordt is de bedrijfsopvolgingsregeling. Verlaging van de facilitiet hangt in de lucht, maar vanwege protesten uit de ondernemerswereld en de politiek lijkt daarvan voorlopig geen sprake.

Lees het volledige artikel

 

Nieuwe regels ouderlijk gezag voor ouders en niet-ouders

Iedereen die in Nederland jonger dan 18 jaar – minderjarig – is, staat onder het gezag van een meerderjarige. Die beheert het vermogen van de minderjarige en is verantwoordelijk voor diens verzorging en opvoeding. De meerderjarige mag niet onder curatele staan of een geestelijke stoornis hebben. Op 1 april 2014 zijn de regels voor ouderlijk gezag flink gewijzigd. Wij zetten voor u de wijzigingen en de gevolgen daarvan voor ouders en (nog) niet-ouders op een rijtje.

Lees het volledige artikel

 

 
Disclaimer
Hoewel aan de samenstelling van deze nieuwsbrief de uiterste zorg is besteed, sluiten de samenstellers iedere aansprakelijkheid uit voor onjuistheden, onvolledigheden en eventuele gevolgen van het handelen op grond van deze informatie