Notariskrant november 2013 - particuliere uitgave

Geachte nieuwsbrieflezer, Als u een erfenis of een schenking heeft ontvangen dan heeft u mogelijk te veel erf- of schenkbelasting betaald. Er gloort hoop dat u dat kunt terugvragen. Dat leest u in deze uitgave. Verder bevat de nieuwsbrief artikelen over de benoeming tot executeur in een nalatenschap, de tijdelijke extra “woning”vrijstelling voor de schenkbelasting en over de onduidelijkheid in de tarieven voor overdrachtsbelasting. Wilt u meer informatie, maak dan gebruik van de links onder aan de betreffende artikelen. Wij nemen dan snel contact met u op. Als u geen prijs stelt op toezending, maak dan gebruik van de afmeldprocedure onder aan deze pagina. Uw gegevens worden dan automatisch uit het bestand verwijderd. Wij geven u in dit nummer handvatten om te beoordelen of u al dan niet actie moet ondernemen. Wij staan klaar om u van dienst te zijn. Lint Notarissen

mr. F.J. de Ridder, notaris
Hoofdvestiging
Pleinstraat 21b
2861 XE Bergambacht
T (0182) 351258
E info@lintnotarissen.nl

mr. L. van Veen, toegevoegd notaris
Nevenvestiging
Korte Achterweg 11
2941 EB Lekkerkerk
T (0180) 66 16 00
E info@lintnotarissen.nl

Lees het volledige artikel

 

Teveel betaalde erf- of schenkbelasting terugvragen

Als u een erfenis of een schenking heeft ontvangen dan heeft u mogelijk te veel erf- of schenkbelasting betaald. De Hoge Raad spreekt zich binnen afzienbare tijd uit over de vraag of de wettelijke vrijstelling voor de erf- en schenkbelasting over ontvangen ondernemingsvermogen al of niet terecht is ten opzichte van ontvangen niet-ondernemingsvermogen.

Lees het volledige artikel

 

Tarief overdrachtsbelasting nog vaak onduidelijk

Verlaging van de overdrachtsbelasting voor de koop van een huis van 6 naar 2% in 2012 was een mooi gebaar van de overheid. Echter, in de praktijk bestaat er nogal eens onduidelijkheid over welk tarief van toepassing is.

Lees het volledige artikel

 

Tijdelijk extra “woning”vrijstelling voor schenkbelasting

De woningmarkt wil maar slecht in beweging komen. Daarom heeft onze overheid een tijdelijke extra vrijstelling van € 100.000 ingevoerd voor de schenkbelasting. De regeling is vrij ingewikkeld en moet aan strikte voorwaarden voldoen zoals het besteden van de schenking voor de eigen woning van de ontvanger.

Lees het volledige artikel

 

Benoeming tot executeur brengt veel verantwoordelijkheid mee

Ons advies om een executeur te benoemen in uw testament is niet nieuw. Het is een verstandige stap die steeds meer mensen zetten. Maar wat als u wordt benaderd om als executeur op te treden? Wat komt er dan allemaal op u af? Welke rechten heeft u en welke plichten? Deze keer zetten we dat voor u op een rijtje.

Lees het volledige artikel

 

 
Disclaimer
Hoewel aan de samenstelling van deze nieuwsbrief de uiterste zorg is besteed, sluiten de samenstellers iedere aansprakelijkheid uit voor onjuistheden, onvolledigheden en eventuele gevolgen van het handelen op grond van deze informatie