Notariskrant september 2013 - zakelijke uitgave

Geachte nieuwsbrieflezer, Het voorkomen van vermogensaantasting vanwege zorg die vanuit de AWBZ wordt betaald is niet altijd mogelijk. Dat leest u in deze uitgave. Verder bevat de nieuwsbrief artikelen over het vermijden van juridische risico's bij samenwonen, het belang van een samenlevingscontract voor ondernemers en een levenstestament. Wilt u meer informatie, maak dan gebruik van de links onder aan de betreffende artikelen. Wij nemen dan snel contact met u op. Als u geen prijs stelt op toezending, maak dan gebruik van de afmeldprocedure onder aan deze pagina. Uw gegevens worden dan automatisch uit het bestand verwijderd. Wij geven u in dit nummer handvatten om te beoordelen of u al dan niet actie moet ondernemen. Wij staan klaar om u van dienst te zijn. Lint Notarissen

mr. F.J. de Ridder, notaris
Hoofdvestiging
Pleinstraat 21b
2861 XE Bergambacht
T (0182) 351258
E info@lintnotarissen.nl

mr. L. van Veen, toegevoegd notaris
Nevenvestiging
Korte Achterweg 11
2941 EB Lekkerkerk
T (0180) 66 16 00
E info@lintnotarissen.nl

Ondernemer met levenstestament goed voorbereid op onverwachte situaties

Ondernemers zijn vaak niet voorbereid op onverwachte situaties. Dat blijkt uit recente onderzoeken. Als een ondernemer tijdelijk of langdurig uitvalt, is in veel gevallen niet geregeld wie zijn of haar taken in het bedrijf overneemt en beslissingen mag nemen. Sinds kort kan dat geregeld worden in het levenstestament. Hierin wordt geregeld wie de ondernemer vervangt als deze onverwacht uitvalt, bijvoorbeeld door ziekte of een verkeersongeluk.

Lees het volledige artikel

 

Samenwonen biedt juridische vrijheid én – vermijdbare – risico's

Ongehuwd samenwonen is een heel gangbaar verschijnsel geworden in de laatste 30 jaar. Sommige samenwoners kiezen bewust voor de juridische “vrijheid” van het ongehuwd samenwonen. Dus zonder alle voorschriften en regels die gelden voor het huwelijk. Wetten en regels in Nederland houden daar slechts beperkt rekening mee. Soms is er voor samenwoners iets geregeld, maar in de meeste gevallen is dat niet zo. Vooral op een paar belangrijke onderwerpen, bijvoorbeeld het erfrecht, is zelfs zo goed als niets voor samenwoners geregeld. U kunt daar iets aan doen.

Lees het volledige artikel

 

Samenwonende ondernemer heeft belang bij samenlevingscontract op maat

Naast uw onderneming heeft u als ondernemer ook een privéleven. Het voldoen aan alle wettelijke regels als ondernemer vraagt vaak zoveel aandacht, dat het moeilijk is ook voldoende aandacht te geven aan het op peil houden van privéaangelegenheden. Bijvoorbeeld het samenwonen. Bent u ondernemer en woont u samen, dan hebben zowel u als uw partner baat bij een goede overeenkomst waarin de gevolgen op juridisch, financieel en fiscaal gebied goed zijn vastgelegd.

Lees het volledige artikel

 

Schenking om eigen bijdrage AWBZ te verlagen niet altijd mogelijk

Om bij toekomstige opname in een AWBZ-instelling een te grote aantasting van uw vermogen te voorkomen, kunt u via schenkingen zorgen dat uw vermogen kleiner wordt. Als uw vermogen kleiner is, hoeft u ingeval van opname in een AWBZ-instelling (bijvoorbeeld een verzorgings- of verpleeghuis) een lagere eigen bijdrage te betalen. Schenkingen kunt u in contanten doen, door een bedrag over te maken aan de ontvanger, of op papier, door bij notariële akte een bedrag aan de ontvanger schuldig te erkennen. Echter, een schenking doen is niet altijd mogelijk of afdoende.

Lees het volledige artikel

 

 
Disclaimer
Hoewel aan de samenstelling van deze nieuwsbrief de uiterste zorg is besteed, sluiten de samenstellers iedere aansprakelijkheid uit voor onjuistheden, onvolledigheden en eventuele gevolgen van het handelen op grond van deze informatie