Notariskrant mei 2013 - particuliere editie

Geachte nieuwsbrieflezer, Het is weer actueel: hoe voorkomt u aantasting van uw vermogen ingeval u gebruik maakt van zorg die vanuit de AWBZ wordt betaald? In tijden van crisis loopt u als erfgenaam ook meer riscio's op schulden uit een nalatenschap, waartegen u zich mogelijk wilt beschermen. Om de woningmarkt op gang te brengen worden veel maatregelen bedacht. Zo biedt de BTW verlaging op verbouwingen u kansen. U moet echter ook rekening houden met nieuwe regels over afsluitkosten van hypotheken. Lees er alles over in deze kwartaaluitgave van de Notariskrant. Wilt u meer informatie, maak dan gebruik van de links onder aan de betreffende artikelen. Wij nemen dan snel contact met u op. Als u geen prijs stelt op toezending, maak dan gebruik van de afmeldprocedure onder aan deze pagina. Uw gegevens worden dan automatisch uit het bestand verwijderd. Wij geven u in dit nummer handvatten om te beoordelen of u al dan niet actie moet ondernemen. Wij staan klaar om u van dienst te zijn. Lint Notarissen

mr. F.J. de Ridder, notaris
Hoofdvestiging
Pleinstraat 21b
2861 XE Bergambacht
T (0182) 351258
E info@lintnotarissen.nl

mr. L. van Veen, toegevoegd notaris
Nevenvestiging
Korte Achterweg 11
2941 EB Lekkerkerk
T (0180) 66 16 00
E info@lintnotarissen.nl

Lees het volledige artikel

 

Voorkom aantasting vermogen door AWBZ

Het zal niemand zijn ontgaan: de AWBZ (voluit de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten) is gewijzigd en dat voelt iedereen die er mee te maken heeft direct in de portemonnee. De AWBZ is de wet waaruit langdurige zorg voor ouderen, chronisch zieken en gehandicapten wordt betaald. Maakt u gebruik van deze zorg, dan betaalt u een eigen bijdrage. Sinds kort is ook uw vermogen van belang voor het bepalen van de hoogte van die eigen bijdrage.

Lees het volledige artikel

 

BTW verlaging op verbouwingen biedt kansen

De overheid heeft een nieuwe maatregel ingevoerd om de vastgelopen woningmarkt een zetje in de goede richting te geven. Sinds 1 maart 2013 geldt een verlaagd BTW tarief op de arbeidskosten voor 'renovatie en onderhoud van woningen'. Het tarief is van 21% naar 6% verlaagd. Om de maatregel het nu of nooit effect mee te geven geldt deze voor één jaar, tot 1 maart 2014. Het lagere BTW tarief is alleen van toepassing op de arbeidskosten dus niet op materialen. De aanbieder van de diensten moet de factuur dus uitsplitsen in arbeid en (bouw)materialen.

Lees het volledige artikel

 

Nieuwe regels over afsluitkosten hypotheken

Sinds 1 januari 2013 zijn de nieuwe regels over afsluitkosten van hypotheken van toepassing. Het is de banken/geldverstrekkers nu verboden om de klant afsluitprovisie in rekening te brengen. Dit was altijd 1% van het geleende bedrag. In reactie hierop hebben de hypotheekverstrekkers allen een hypotheekadviestak opgezet en wordt er een vast bedrag aan advieskosten in rekening gebracht.

Lees het volledige artikel

 

Bescherming erfgenamen tegen schulden nalatenschap

Iedere erfgenaam kan worden geconfronteerd met een schuld van de overledene. Als bekende schulden uit de nalatenschap kunnen worden betaald, dan lijkt het zuiver aanvaarden van de nalatenschap meestal ook de beste keuze. De nalatenschap kan vervolgens op eenvoudige wijze worden afgewikkeld. Beneficiaire aanvaarding, waardoor een erfgenaam nooit met zijn privévermogen aansprakelijk wordt voor een negatieve nalatenschap, zou dan enkel tot onnodige kosten en lasten leiden.

Lees het volledige artikel

 

 
Disclaimer
Hoewel aan de samenstelling van deze nieuwsbrief de uiterste zorg is besteed, sluiten de samenstellers iedere aansprakelijkheid uit voor onjuistheden, onvolledigheden en eventuele gevolgen van het handelen op grond van deze informatie