Notariskrant september 2012, zakelijke editie

Geachte nieuwsbrieflezer, Allerlei recente juridische en maatschappelijke ontwikkelingen hebben mogelijk ook hun weerslag op uw situatie. Lees er alles over in deze kwartaaluitgave van de Notariskrant. Over de risico's bij een erfenis en bij niet nageleefde huwelijkse voorwaarden, en over het opzeggen of wijzigen van een maatschapsovereenkomst en de aansprakelijkheid van een stichtingsbestuurder. Wilt u meer informatie, maak dan gebruik van de links onder aan de betreffende artikelen. Wij nemen dan snel contact met u op. Als u geen prijs stelt op toezending, maak dan gebruik van de afmeldprocedure onder aan deze pagina. Uw gegevens worden dan automatisch uit het bestand verwijderd. Wij geven u in dit nummer handvatten om te beoordelen of u al dan niet actie moet ondernemen. Wij staan klaar om u van dienst te zijn. Lint Notarissen

mr. F.J. de Ridder, notaris
Hoofdvestiging
Pleinstraat 21b
2861 XE Bergambacht
T (0182) 351258
E info@lintnotarissen.nl

mr. L. van Veen, toegevoegd notaris
Nevenvestiging
Korte Achterweg 11
2941 EB Lekkerkerk
T (0180) 66 16 00
E info@lintnotarissen.nl

Stichtingsbestuurder loopt ook aansprakelijkheidsrisico

De stichting is een rechtspersoon. Dat betekent dat een bestuurder of het bestuur in principe niet aansprakelijk is voor rechtshandelingen die een stichting verricht. Uitzonderingen daargelaten. In de wet staat dat iedere bestuurder is gehouden tot een behoorlijke vervulling van de hem opgedragen taak. Is dat in een concrete situatie niet het geval, dan is de bestuurder aansprakelijk voor de gevolgen.

Lees het volledige artikel

 

Beroofd door een erfenis

“Vrij wil ik leven en ook sterven, niemand beroven en van niemand erven.” Een bijzondere opening voor een artikel in deze Notariskrant. Het is een citaat van de Duitse dichter Friedrich Schiller. Deze fraaie literaire zin geeft ook een aanknopingspunt voor iets anders. Namelijk dat je kunt worden “beroofd” door iets te erven.

Lees het volledige artikel

 

Huwelijkse voorwaarden “revisited”

Huwelijkse voorwaarden zijn voor de meeste mensen een onbegrijpelijk stuk papier. Meestal belandt het ergens onder in een kast of lade. Daardoor wordt er – ten onrechte – nooit meer naar omgekeken. Ten onrechte, want in de praktijk blijkt vaak dat periodieke aandacht voor huwelijkse voorwaarden de moeite waard is. Laat u dat na, dan blijkt in veel gevallen dat u onaangename verassingen had kunnen voorkomen. Door recente wijzigingen in de wet is dat alleen maar belangrijker geworden.

Lees het volledige artikel

 

Opzeggen of wijzigen van een overeenkomst gaat niet zomaar

Het opzeggen of wijzigen van een maatschaps- of vennootschapsovereenkomst is niet iets wat u op de achterkant van een bierviltje moet regelen. Het kan overigens wel! Een vennootschaps- of maatschapsovereenkomst kan zowel mondeling als schriftelijk worden aangegaan. Verstandiger is het natuurlijk om de gemaakte afspraken schriftelijk vast te leggen, zodat voor iedereen duidelijk is wat er is afgesproken.

Lees het volledige artikel

 

 
Disclaimer
Hoewel aan de samenstelling van deze nieuwsbrief de uiterste zorg is besteed, sluiten de samenstellers iedere aansprakelijkheid uit voor onjuistheden, onvolledigheden en eventuele gevolgen van het handelen op grond van deze informatie