Notariskrant maart 2012, zakelijke editie

Geachte nieuwsbrieflezer, Allerlei recente juridische en maatschappelijke ontwikkelingen hebben mogelijk ook hun weerslag op uw situatie. Lees er alles over in deze kwartaaluitgave van de Notariskrant. Over aanpassingen met gevolgen als u getrouwd bent of gaat scheiden, voor executeurs van nalatenschappen. En met ontwikkelingen voor stille maatschappen en coöperaties. Wilt u meer informatie, maak dan gebruik van de links onder aan de betreffende artikelen. Wij nemen dan snel contact met u op. Als u geen prijs stelt op toezending, maak dan gebruik van de afmeldprocedure onder aan deze pagina. Uw gegevens worden dan automatisch uit het bestand verwijderd. Wij geven u in dit nummer handvatten om te beoordelen of u al dan niet actie moet ondernemen. Wij staan klaar om u van dienst te zijn. Lint Notarissen

mr. F.J. de Ridder, notaris
Hoofdvestiging
Pleinstraat 21b
2861 XE Bergambacht
T (0182) 351258
E info@lintnotarissen.nl

mr. L. van Veen, toegevoegd notaris
Nevenvestiging
Korte Achterweg 11
2941 EB Lekkerkerk
T (0180) 66 16 00
E info@lintnotarissen.nl

Stille maatschappen met onderneming niet meer stil

Nu de stekker uit het wetsvoorstel personen-vennootschappen is getrokken is daarmee geen rust ontstaan in rondom de personenvennootschappen. Het ministerie van Economische Zaken, Landbouw & Innovatie heeft ondertussen ook geregeld dat stille maatschappen die een onderneming voeren verplicht zijn zich te laten inschrijven in het handelsregister (bij de kamer van koophandel). Niet inschrijven is een economisch delict.

Lees het volledige artikel

 

De executeur; wat veranderde er op 1 januari 2012?

Het benoemen van een executeur heeft ontegenzeggelijk voordelen. De executeur is degene die u in uw testament heeft aangewezen om ‑na uw overlijden‑ uw nalatenschap af te wikkelen. Op 1 januari jongstleden is er ten aanzien van de executeur wel iets belangrijks veranderd. Met ingang van die datum is de executeur verplicht de aangifte voor de erfbelasting te verzorgen. En dat niet alleen, de executeur wordt daarbij zelf aansprakelijk voor het betalen van die erfbelasting!

Lees het volledige artikel

 

Zo zijn we niet getrouwd / gescheiden!

Met de campagne “Zo zijn we niet getrouwd” praten wij u bij over nieuwe ontwikkelingen. De reden is dat op 1 januari 2012 de wet die het zogenaamde huwelijksgoederenrecht regelt, ingrijpend is gewijzigd. De veranderingen hebben niet alleen gevolgen voor mensen die gaan trouwen of getrouwd zijn, maar ook voor stellen die niet meer met elkaar verder willen, die gaan scheiden.

Lees het volledige artikel

 

Steeds meer coöperaties in Nederland en daarbuiten.

De Algemene Vergadering van de Verenigde Naties heeft 2012 uitgeroepen tot het internationale jaar van de Coöperaties. De VN omschrijft de coöperatie als “een autonome, vrijwillige vereniging van mensen met gezamenlijke economische, sociale en culturele behoeften en doelstellingen. Zij zijn samen eigenaar van een democratisch bestuurde onderneming.”

Lees het volledige artikel

 

 
Disclaimer
Hoewel aan de samenstelling van deze nieuwsbrief de uiterste zorg is besteed, sluiten de samenstellers iedere aansprakelijkheid uit voor onjuistheden, onvolledigheden en eventuele gevolgen van het handelen op grond van deze informatie