Notariskrant 2011, particuliere editie

Geachte nieuwsbrieflezer, Het recht is sterk in ontwikkeling. Met mogelijk ook gevolgen voor u, onze klant. In dit nummer stippen we enkele actuele ontwikkelingen aan. Hoe vangt u de komende belastingtegenvaller op als u uw huis al aan uw kinderen heeft overgedragen? En, wilt u als samenwoner profiteren van lage belastingtarieven en hoge vrijstellingen, dan is een notarieel samenlevingscontract de uitkomst. In de slappe huizenmarkt kan verhuren een mogelijkheid zijn om uw dubbele hypotheeklasten te verlichten. En let op, erfdienstbaarheden kunnen vanaf 1 januari 2012 door verjaring ontstaan. Lees er alles over in deze kwartaaluitgave van de Notariskrant. Wilt u meer informatie, maak dan gebruik van de links onder aan de betreffende artikelen. Wij nemen dan snel contact met u op. Als u geen prijs stelt op toezending, maak dan gebruik van de afmeldprocedure onder aan deze pagina. Uw gegevens worden dan automatisch uit het bestand verwijderd. Wij geven u in dit nummer handvatten om te beoordelen of u al dan niet actie moet ondernemen. Wij staan klaar om u van dienst te zijn. Lint Notarissen

mr. F.J. de Ridder, notaris
Hoofdvestiging
Pleinstraat 21b
2861 XE Bergambacht
T (0182) 351258
E info@lintnotarissen.nl

mr. L. van Veen, toegevoegd notaris
Nevenvestiging
Korte Achterweg 11
2941 EB Lekkerkerk
T (0180) 66 16 00
E info@lintnotarissen.nl

Samenlevingscontract nodig voor hoge vrijstellingen en laag belastingtarief

In de Notariskrant van september 2009 berichtten wij u over de gevolgen van de nieuwe Successiewet voor samenwoners. Om als samenwoner na overlijden van de partner gebruik te kunnen maken van een hoge vrijstelling en een laag belastingtarief, stelt de Successiewet een notarieel samenlevingscontract met wederzijdse zorgplicht verplicht. Voor samenwoners die op 1 januari 2010 nog niet aan die voorwaarden voldeden, gold een overgangsregeling. Die overgangsregeling houdt op 1 januari 2012 op te bestaan!

Lees het volledige artikel

 

Nieuwe regeling erfdienstbaarheden vanaf 1 januari 2012

Als u wel eens naar het tv programma “De rijdende rechter” kijkt zal het u niet ontgaan zijn dat erfdienstbaarheden zoals rechten van overpad, uitzicht etc. tussen buurpercelen vaak problemen opleveren. Met heftige burenruzies als gevolg. Op 1 januari 2012 bestaat het nieuw Burgerlijk Wetboek 20 jaar en gelden er nieuwe regels voor erfdienstbaarheden.

Lees het volledige artikel

 

Uw huis en uw kinderen of “jojoën met de belastingdienst”.

Tros Radar besteedde onlangs aandacht aan ouders die hun woning hebben verkocht aan hun kinderen. Door veranderingen in belastingregels worden in die gevallen zowel de ouders als de kinderen nu met vervelende fiscale gevolgen geconfronteerd.

Lees het volledige artikel

 

Woning nog niet verkocht, dan maar verhuren?

Een van de oorzaken van het stilvallen van de woningmarkt is het gegeven dat mensen pas een ander huis willen kopen als de oude woning verkocht is. Hierdoor zit iedereen op elkaar te wachten met als resultaat dat er weinig huizen worden verkocht. De dapperen onder ons die de afgelopen tijd toch een woning gekocht hebben zonder de oude woning verkocht te hebben, merken dat een koper momenteel lastig te vinden is. Zit u in een dergelijke situatie dan waren er tot voor kort twee mogelijkheden.

Lees het volledige artikel

 

 
Disclaimer
Hoewel aan de samenstelling van deze nieuwsbrief de uiterste zorg is besteed, sluiten de samenstellers iedere aansprakelijkheid uit voor onjuistheden, onvolledigheden en eventuele gevolgen van het handelen op grond van deze informatie