Geachte nieuwsbrieflezer,

Ook deze editie van de Notariskrant biedt u weer aantrekkelijke informatie. Over hoe u gebruik kunt maken van de verhoogde eenmalige vrijstelling van schenkingsrecht als u uw kinderen wilt helpen bij het kopen van een huis. En over de afweging tussen een gewoon langstlevende testament en een testament waarin u de belastingbetaling uitstelt. Over de bedenktijd bij het kopen van een huis en de juridische waarde van een intentieverklaring. Wilt u meer informatie, maak dan gebruik van de links onder aan de betreffende artikelen. Wij nemen dan snel contact met u op.

Wij bieden u deze Notariskrant één keer per kwartaal aan. Als u geen prijs stelt op toezending, maak dan gebruik van de afmeldprocedure onder aan deze pagina. Uw gegevens worden dan automatisch uit het bestand verwijderd. Wij geven u in dit nummer handvatten om te beoordelen of u al dan niet actie moet ondernemen. Wij staan klaar om u van dienst te zijn.

Lint Notarissen

mr. F.J. de Ridder, notaris
Hoofdvestiging
Pleinstraat 21b
2861 XE Bergambacht
T (0182) 351258
E info@lintnotarissen.nl

mr. L. van Veen, toegevoegd notaris
Nevenvestiging
Korte Achterweg 11
2941 EB Lekkerkerk
T (0180) 66 16 00
E info@lintnotarissen.nl


Hoge belastingvrijstelling bij aankoop woning door uw kind

Sinds de kredietcrisis is het voor starters op de woningmarkt moeilijk om een huis te kopen zonder inleg van eigen geld. Door bij leven te schenken aan uw kinderen kunt u hen een flinke besparing van erfbelasting bezorgen. Met een (extra) belastingvrije schenking kunt u uw kind aan een huis helpen. Op 1 januari 2010 is de Successiewet ingrijpend veranderd. Er zijn een paar interessante nieuwe mogelijkheden om aan uw kinderen belastingvrij te schenken. De jaarlijkse vrijstelling voor schenking aan kinderen kenden we al; deze is nu €5.000. Ook de eenmalig hoge belastingvrijstelling van €24.000 was al bekend. Nieuw is dat deze vrijstelling kan worden verhoogd naar €50.000. Wilt u daarvan gebruik maken dan moet u echter goed de voorwaarden in het oog houden.

Lees het volledige artikel

 

De wettelijke bedenktijd bij het kopen van een huis.

Een huis kopen doe je doorgaans maar een paar keer in je leven. In de huidige woningmarkt zal de gemiddelde huiseigenaar zich na circa tien jaar gaan oriënteren voor de aankoop van een nieuwe woning. Kortom een huis kopen is geen dagelijks klusje, een doorsnee koper zal er nooit echt ervaren in worden. Uit onderzoek blijkt dat ook de wettelijke bedenktijd niet afdoende is. Wat dan wel?

Lees het volledige artikel

 

Tweetraps- of langstlevende testament?

Wanneer u uw testament laat opmaken, speelt ook belastingvoordeel een belangrijke rol, zo blijkt in menig notariële praktijk. Een uitzending van het TROS-programma Radar maakte in maart bij veel mensen wat los. Met een zogenaamde tweetrapsmaking bespaart u – ook als u een klein vermogen hebt – op de korte termijn fors op belasting. Maar, de andere kant hiervan is dat dit meestal wel tot meer belasting leidt wanneer later uw partner overlijdt. Wat is wijsheid?

Lees het volledige artikel

 

Een intentieverklaring is geen koopovereenkomst

Soms gaan kopers van een huis er van uit dat een getekende intentieverklaring om het huis te kopen tot gevolg heeft dat het huis ook daadwerkelijk geleverd moet worden. Die redenering gaat helaas niet op. Een ondertekende intentieverklaring heeft niet dezelfde rechtskracht als een ondertekende koopovereenkomst. Wat is dan nog de waarde van een intentieverklaring?

Lees het volledige artikel

 

 
Disclaimer
Hoewel aan de samenstelling van deze nieuwsbrief de uiterste zorg is besteed, sluiten de samenstellers iedere aansprakelijkheid uit voor onjuistheden, onvolledigheden en eventuele gevolgen van het handelen op grond van deze informatie